Nordisk Natteravne Dag 2010 i Halsnæs

Nordisk Natteravne Dag 2010 i Halsnæs

13-09-2010

Lørdag 11. september var Natteravnene i Halsnæs værter for Nordisk Natteravne Dag 2010, som blev markeret både i Hundested og Frederiksværk.

Kl. 08.30 mødtes de ca. 150 Natteravne, som havde tilmeldt sig arrangementet, på Hundested kro til morgenmad og indskrivning. Og snakken gik lystigt mellem alle de frivillige lige fra starten.

Justitsminister Lars Barfoed holdt åbningstalen
Efter at Gunnar, formand for Natteravnene i Halsnæs havde budt velkommen, og fortalt om dagens program, overtog Justitsminister Lars Barfoed mikrofonen for at holde Åbningstalen.

Lars Barfoed takkede, og var rigtig glad for at have fået invitationen til at komme. Dels fordi han synes, at Natteravnene gør et meget vigtigt og betydningsfuldt arbejde, med en stor effekt for de unge. Men også fordi han selv har været aktiv Natteravn igennem en årrække.

"Det gør, at man uden tøven kan sige, at Natteravnene gør et vigtigt arbejde" sagde Lars og fortalte lidt om sine egne oplevelser som Natteravn.

Som justitsminister har Lars Barfoed en naturlig interesse for retspolitik og kriminalitet, men mente, at der er mange, som hører om Natteravnene, uden at have været involveret i arbejdet, som tror, at det er en slags politifolk, der går rundt og fanger kriminelle unge om natten, for at afleverer dem til politiet.

"Men det er jo slet ikke det der er tale om, selvfølgelig har Natteravnene en effekt i den forstand, at det begrænser kriminaliteten. Men det har i høj grad en effekt i den retning, at det på alle andre områder gør, at unge føler sig mere trygge, og det skaber en god stemning at der er nogle fornuftige voksne til stede" sagde Lars.
Ligeledes er det trygt for forældre, som ikke er Natteravne, eller ikke lige selv er ude som Natteravne den aften, at vide, at der er nogle andre voksne i nattelivet.

Selvfølgelig betyder det også noget for kriminaliteten.
Natteravnene er med til at begrænse hærværk, vold, uro, chikane og mobning både fra den mere og mindre alvorlige kriminalitet, fortsatte han.
"Vi kan gøre meget med at skærpe straffen, give længere straffe for ikke mindst vold og anden form for alvorlig kriminalitet. Så der er strammet op, og nået det vi skal med længere straffe.

Det der først og fremmest tæller nu, for at begrænse kriminaliteten i Danmark, er det forebyggende arbejde og at vi bliver bedre til resocialisere" fortsatte Lars Barfoed.

"Det som er mest relevant for Natteravnene, er at holde de unge væk fra kriminalitet, og forhindre, at de bliver rekrutteret til de kriminelle bander, med en mere forebyggende indsats.

Og er de unge kommet ud af det forkerte spor, skal vi så hurtigt som muligt få dem tilbage igen. I den sammenhæng er det, at der er frivillige voksne, som Natteravnene i nattelivet, det som betyder rigtig meget på det forebyggende område. Natteravnene er øjne og øre, og kan tale med de unge og lægge en dæmper på den uro, som kan være ved at opstå. Det har jeg i hvert selv oplevet flere gange som Natteravn, at man kunne skabe en god stemning ved at tale lidt med de unge, og skabt lidt godt humør og en afslappet stemning" sagde Lars.

Samfundet skal styrke det frivillige arbejde, styrke civilsamfundets rolle i samfundet. Vi skal ikke konkurrere mellem den offentlige sektor og de frivillige organisationer, der er rigeligt plads til os alle samme. Men der er opgaver, som bedre kan løses af frivillige foreninger i stedet for offentlige myndigheder, mener Lars.

"Det gælder i høj grad det Natteravnene gør, I gør noget politiet ikke kan... Netop det at gå rundt blandt de unge, at tale med dem og lære dem at kende på en god måde og få skabt noget tryghed" sagde Lars direkte til alle de fremmødte Natteravne.

Politiet skaber tryghed på deres måde, men Natteravnene kan komme ind blandt de unge på en anden måde. Og sådan er det med mange frivillige foreninger, at de kan gøre en anden indsats ved siden af det det offentlige gør, samt at styrke det personlige ansvar i samfundet. Det er det, som holder et samfund sammen, at der er nogle frivillige, som tager et personligt ansvar for deres børn og andres børn.

Man bliver beriget meget selv
Lars takke Natteravnene for det kæmpe store arbejde de gør, og tilføjede, at man får rigtig meget tilbage selv, når man er Natteravn.

"Personligt var det meget givende, når jeg var ude som Natteravn. Ikke kun at jeg mødte mine egne børn uden for diskoteker, men også deres kammerater. Og på den måde fik jeg et helt andet indblik i den kultur de færdes i. Og som far betød det da meget, at konstatere hvad det var der foregik der ude om natten" tilføjede Lars og fortsatte "normalt er det ikke særlig populært, hvis man siger til sin datter eller søn når de skal på diskotek, at man vil gå med, det synes de selvfølgelig ikke om...
Men som Natteravn har man alligevel en mulighed for at være tæt på, og det er meget givende, da det er godt at få et indblik i de unges liv. Og så får man også aflivet nogle myter!

Nogle gange kan man tro, at alt det de unge render og laver om natten er komplet uansvarligt, men sådan er det jo ikke - heldigvis er de fleste unge fornuftige ansvarlige mennesker, som hjælper hinanden, og som også selv tager et ansvar overfor hinanden.

Og det er meget godt" konstaterede Justitsministeren.

"TAK for den store indsats I gør, som gør en kæmpe forskel, og tak fordi jeg måtte komme her til morgen" sluttede Lars, og ønskede alle en rigtig god dag.

I samlet flot ud i Hundesteds gader
Efter tale og morgenmad iførte alle Natteravnene sig deres gule jakker, og gik samlet en tur rundt i Hundesteds gader og tilhørende fiskerihavn, som denne lørdag formiddag dog var meget stille.

Det traditionelle gruppebillede skulle tages, og derefter gik turen med Lokalbanen A/S til Frederiksværk.

Ankomst til Frederiksværk
Her var der modtagelse af Hjemmeværnets musik-og tambourkorps Roskilde, som havde stillet op til samlet march gennem byen med slut ved krudtværktsområdet, hvor borgmester Helge Friis tog imod.

Borgmester fra Halsnæs kommune Helge Friis takkede Natteravnene
"Det er en Frivillighedens dag i dag her på Krudtværksfestivalen, som i år falder sammen med Nordisk Natteravne Dag", indledte Borgmesteren og roste alle de Natteravne, som var mødt op fra hele Danmark og Færøerne.

Helge Friis, som også var med til morgenmaden i Hundested, fortsatte der hvor Justitsministeren slap ved at sige, at Natteravnene gør et fantastisk arbejde alle steder i landet.

"Der er sket det besynderlige, som nogle har opdaget meget sent, at børn og unge ikke sidder hjemme på værelserne om aftenen mere, men færdes rundt omkring i byen. Det er kommet som et chok for nogle forældre. Ikke at de ikke har lagt mærke til at de er gået, men at de ikke altid opfører sig, som man gerne vil have det.
Det er her Natteravnene er gået ud, og overtaget den del af ansvar som egentlig er forældrenes, men som jo også er hele samfundets. Og det er kanon flot!
Dels løfter man en ekstra forældreopgave, men man løfter også en forældreopgave for andre. Tak for det, og tak for den store indsats I har gjort ind til nu" startede Borgmesteren.

Lige som Justitsministeren, mente Borgmesteren også, at man som enkeltperson får noget ud af det selv. Og enhver burde på et tidspunkt have været Natteravn, hvis man har børn og unge i sin familie!

"Men man burde også holde øje med alle de andre steder, hvor "ting" færdes. På nettet i diverse chatforum og på Facebook, her får man mange nyttige informationer om hvad ens børn og unge foretager sig. Så følg med, og få noget!

Jeg har oplevet her til formiddag at I får meget af hinanden, og der er stor erfaringsudveksling. Vi i Halsnæs kommune støtter meget gerne Natteravnene, I gør et kolossalt stort stykke arbejde" takkede Helge.

"En Ravn er en fugl, der er blandt de klogeste dyr, det er måske de færreste som ved det. Men specielt Ravnen er en af de mest intelligente fugle der findes, og det er jo intelligens som flytter der ud hvor I er, fordi at der er omsorg. Og omsorgen er jo er det der foregår i foreningslivet hos Natteravnene. Nemlig omsorgen for andre"... Borgmesteren sluttede med at hylde det frivillige og ønske alle, rigtig meget held og lykke.

Lions støtte var også til stede
Lions Club i Frederiksværk præmierede Natteravnenes indsats, med en nystiftede "Lions Club Frederiksværkspris" på 10.000 kr.
Mange kunne have fået prisen, men da Lions hørte om Natteravne Dagen, var valget ikke svært.

"Der bliver fra mange sider sat pris på Natteravnenes frivillige arbejde. De unge sætter pris på dem, de unges forældre sætter pris på dem, så det vil Lions Club Frederiksværk hermed også gøre" var ordene ved overrækkelsen.

Natteravnene takkede for prisen, og sagde at pengene kommer alle tilstedeværende Natteravne til gode, da pengene er gået til Nordisk Natteravne Dag 2010.

Efter det, var der lidt tid til at Natteravnene kunne gå rundt og kigge lidt på Krudtværksfestivalen, ind til der var kaffe pause.

Hermed var det nu tid til, at frokosten skulle indtages. Og et lille hvil var tiltrængt.

Natteravnene var tidligere blevet bedt om, at gemme flaskerne med vand de havde fået udleveret fra start, for nu skulle der være lodtrækning med gaver givet af de lokale handlende.

Der blev lystigt skrevet navn på flaskerne, som blev samlet i poser. Ideen var sjov, og Natteravnene fik flotte gaver med hjem, samt at Natteravnene i Halsnæs ikke gik glip af panten. Så den idé, er hermed givet videre...
Hermed var det officielle program slut. Nordisk Natteravne Dag 2010 i Halsnæs var en stor succes, og mange gav udtryk for allerede at glæde sig til næste år.

For de tilmeldte var der socialt samvær i Kulturhuset Gjethuset kl. 18.00, hvor Peter Mygind gav den som "Helle Lamseben" og underholdte forsamlingen med både sang, trylleri og gymnastiske øvelser. Der blev i den grad grinet igennem.

Dejlig mad, drikkevarer, kaffe og lækre kager blev indtaget og aftenen sluttede af med "Mors drenge" som spillede op til dans.

Alle hyggede sig, og takkede Natteravnene i Halsnæs for et godt arrangement.

Tak til Natteravnene i Halsnæs for en fantastisk dag og aften.
I gjorde det rigtig godt!!

Artikler:
Justitsminister Lars Barfoed tog til Hundested for at hilse på Natteravnene og takke dem for deres indsats - læs mere her

Dorte er ny Natteravn - Læs mere her